Spookfactuur

Spookfactuur

Iedere ondernemer krijgt er wel eens mee te maken, een spookfactuur. Je hebt ze in allerlei verschillende soorten. Vorige maand ontvingen wij er nog een voor het registreren van ons woordmerk / beeldmerk, oftewel: ons logo. Deze facturen zijn er op gemaakt om u voor de gek de houden. Waar moet u op letten?

Allereerst het thema spookfactuur. Een spookfactuur is een factuur die u ontvangt van een bedrijf dat u niet kent voor een nooit geleverde dienst of product. Fraudeurs gokken er op dat u deze factuur niet goed controleert en samen met andere rekeningen betaalt. Met name grote organisaties betalen facturen vaak klakkeloos, tenzij er een controleproces is ingericht. Laat u niet in de maling nemen en vraag bij twijfel altijd naar de opdracht(bevestiging).

De spookofferte is een offerte die er uit ziet als een factuur. Alleen als u de kleine lettertjes leest, ziet u dat het om een aanbod gaat en dat het geen factuur is. Van een betalingsverplichting is dus ook geen sprake! Betaalt u deze nota, dan zit u vast aan een overeenkomst met de betreffende onderneming.

Met een beetje gezond verstand is het meestal relatief gemakkelijk om spooknota’s (spookoffertes) te spotten. Op de website van de Kamer van Koophandel vindt u tips en trucs voor het herkennen van een spookfactuur (spookofferte). Hier staat ook een aantal varianten van acquisitiefraude tussen.

Let op!
Bedrijven bellen u op met een vraag over het controleren van adresgegevens en sturen u vervolgens een fax met de vraag de gewijzigde gegevens nog even te controleren en voor akkoord te ondertekenen en terug te sturen (spookofferte). Vervolgens zit u aan een overeenkomst vast.

Tips:

Mocht u toch in de val van een spookfactuur dan wel spookofferte zijn getrapt schroomt u dan niet om contact op te nemen met mr. Laurens Bezoen, lid van de praktijkgroep Ondernemingsrecht en Insolventierecht. Er zijn tal van middelen denkbaar om de gevolgen hiervan ongedaan te maken.

Voor meer blogs over Ondernemingsrecht en Insolventierecht: klik hier

Deze blog is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van  algemene informatieve aard. De informatie in de blog kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blog dient derhalve niet als juridisch advies te worden beschouwd. Daniels Huisman aanvaardt dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit de blog.

Bericht delen via: