Wat is dat toch met die paarden?

Wat is dat toch met die paarden?

Als ik zeg: pony, internet, doorzakken en mishandeling dan weet u waarschijnlijk al genoeg. Ik doel op het filmpje dat recent op YouTube werd geplaatst van de mishandeling van een pony. In het filmpje zie je een (te) forse vrouw op de rug van een pony zitten waardoor de pony letterlijk door de hoeven zakt.

Het filmpje is bijzonder schokkend en zorgde voor veel ophef. Het filmpje leidde bovendien tot een strafrechtelijk onderzoek en diverse juridische zaken. Dat bracht mij aan het denken. Ik constateerde dat er eigenlijk wel opmerkelijk veel juridische zaken zijn die over paarden gaan. Van alle denkbare dieren wordt er over paarden met afstand het meest geprocedeerd en heel vaak worden die zaken ook in de media behandeld. Wat is dat toch?

Wat dacht je van een paard dat na verkoop kreupel blijkt? Vele tientallen zaken worden hierover jaarlijks gevoerd. Vaak zijn de belangen groot (het gaat soms om vele tienduizenden euro’s) en de procedures duren lang. Vanwege de grote belangen wordt vaak een dierenarts benoemd die de gezondheid van het paard beoordeelt. Daarna is het de rechter die beslist of de koopprijs ten onrechte is betaald of niet.

Naast de kreupele paarden zie ik in procedures ook vele gezonde paarden voorbijkomen. In die zaken gaat het vaak over de schade die deze paarden hebben veroorzaakt. Denk aan de vele honderden mensen die jaarlijks letselschade oplopen doordat een paard hen heeft getrapt of gebeten. In een procedure proberen deze mensen hun schade vaak met succes op de bezitter of de manege te verhalen. 

En dan heb je steeds vaker ook strafzaken waarin paarden voorbij komen. Uiteraard zijn in die procedures de paarden geen partij (een paard kan immers niet worden vervolgd), maar steeds vaker is een paard wel onderwerp of aanleiding. Bijvoorbeeld de zaken over de mishandeling van paarden (zoals in het geval van het genoemde filmpje op YouTube), maar denk ook aan de verwaarloosde paarden of het grote schandaal met het paardenvlees.

Ik zal niet beweren dat er niet over andere dieren wordt geprocedeerd. Zeker wel, maar paarden voeren de lijst van dierenzaken aan. Is dat omdat paarden vaker dan andere dieren schade toebrengen? Of zal het zijn omdat bij eigenaren van paarden, vaker dan bij eigenaren van andere dieren, de schade verhaalbaar blijkt? En is het erger als een paard wordt verwaarloosd of mishandeld dan een hond of een koe?

Mijn werk blijkt meer dan ik dacht een connectie met paarden te hebben. En ik moet toegeven dat het (onder andere) die paarden zijn die het werk juridisch interessant en boeiend houden. ‘Paardenzaken’ zijn vaak aansprekend en maken het bijhouden van literatuur en jurisprudentie leuk. Het zijn ook dit soort zaken die maar weer eens aantonen dat het recht zeker niet saai is, altijd in ontwikkeling en in het hart van de samenleving.

Heeft u vragen naar aanleiding van deze blog, neemt u dan contact op met ons kantoor. Wij helpen u graag verder. 

Voor meer blogs over Aansprakelijkheid, verzekering en schade: klik hier 

Deze blog is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van  algemene informatieve aard. De informatie in de blog kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blog dient derhalve niet als juridisch advies te worden beschouwd. Daniels Huisman aanvaardt dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit de blog.

Bericht delen via: