Storm: wie is aansprakelijk voor natuurschade?

Storm: wie is aansprakelijk voor natuurschade?

Hoewel de lente officieel al enkele weken geleden begonnen is, lijkt het de afgelopen dagen qua weer nog wel volop herfst in ons land. De storm van begin deze week heeft helaas weer een spoor van vernieling achtergelaten. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat uw auto flinke schade heeft opgelopen door een dakpan die van het dak van uw buren is gewaaid. Zijn uw buren dan aansprakelijk voor de door u geleden schade?

Wanneer u uw auto beperkt of volledig casco heeft verzekerd en er sprake is van zogeheten ‘natuurschade’, dan zal uw eigen verzekeraar normaal gesproken aan u de geleden schade vergoeden (conform de toepasselijke polisvoorwaarden). Het is overigens wel belangrijk dat u zo snel mogelijk uw schade meldt. De verzekeraar zal op haar beurt gaan bekijken of de schade op de buren te verhalen is. Natuurschade heeft overigens meestal geen invloed op uw premiekorting en uw schadevrije jaren.

Bent u echter alleen WA-verzekerd, dan is deze zogeheten natuurschade niet verzekerd. Het gevolg hiervan is dat in beginsel de schade aan uw auto voor uw eigen rekening komt. Dit zal slechts anders zijn indien uw buren als eigenaren of de verhuurder van de woning nalatig zijn geweest in het onderhoud aan het dak (bijvoorbeeld omdat de dakpannen al lang geleden vervangen hadden moeten worden of bij hen al enige tijd bekend is dat enkele dakpannen losliggen).

Heeft u vragen naar aanleiding van deze blog, neemt u dan contact op met ons kantoor. Wij helpen u graag verder.

Deze blog is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van  algemene informatieve aard. De informatie in de blog kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blog dient derhalve niet als juridisch advies te worden beschouwd. Daniels Huisman aanvaardt dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit de blog.

Bericht delen via: