Modelrecht lust of last?

Modelrecht lust of last?

Het klinkt zo eenvoudig. U ontwerpt iets, u maakt een beschrijvende tekening van uw ontwerp. Registreert het als een model en uw creativiteit wordt beloond met een langdurige bescherming tegen inbreuk door derden. Of ligt de waarheid toch iets genuanceerder?

In deze blog zal ik aan de hand van een geschil tussen de Deense televisiemaker Bang & Olufsen (verder: “B&O”) en de Duitse televisiemaker Loewe duidelijk proberen te maken wat u wel en wat u niet kunt beschermen aan de hand van modelrecht.

Hier is aan de orde of Loewe inbreuk maakte op het modelrecht van B&O. Sinds eind 2009 brengt B&O een televisie op de markt met de naam BeoVision 10. De BeoVision 10 is een televisie die zich in het hogere segment van thuisentertainment bevindt. De televisie onderscheidt zich door zijn opvallende vormgeving, die volgens B&O “tegen alle trends ingaat” en de mogelijkheid om de covers van de luidspreker aan te passen naar eigen smaak. Op 31 augustus 2012 kwam concurrent Loewe, tijdens de consumentenelektronicabeurs in Berlijn met een rechtstreekse concurrent voor de BeoVision 10 te weten de: Loewe Reference ID. ID staat in dit geval voor Individual design.

Wanneer u kijkt naar onderstaande afbeeldingen ziet u dat beide televisies de nodige overeenkomsten delen. Zo zijn beide televisies voorzien van een prominente luidspreker aan de onderzijde van het apparaat. Zijn beide op een chique manier vormgegeven en wijken beide televisies af van het gebruikelijke beeld van een televisie.

Bericht delen via: