Een boete voor het onderdrukken van mobiel verkeer

Een boete voor het onderdrukken van mobiel verkeer

In de media is het bericht verschenen dat het Agentschap Telecom tijdens de examenperiode extra gaat controleren of scholen het mobiele verkeer niet blokkeren door middel van het gebruik van een jammer om examenfraude tegen te gaan.

Scholen zeggen te kampen met leerlingen die tijdens het eindexamen gebruik maken van hun smartphone om te spieken. Dus wil men tijdens de examenperiode een stoorzender (een zogenaamde jammer) gebruiken om alle mobiele signalen rond deze stoorzender te blokkeren. Hierdoor kan er geen gebruik worden gemaakt van het internet. Een kleinigheidje; het is verboden om jammers binnen de Europese Economische Ruimte te brengen. Het gebruik van een jammer is illegaal.

Bijkomend probleem is namelijk dat de reikwijdte van een stoorzender vaak niet beperkt is tot alleen het schoolgebouw. De kans bestaat dat ook buiten het schoolgebouw geen gebruik kan worden gemaakt van het mobiele en internetverkeer. Gevolg? Ook het alarmnummer is onbereikbaar. Maar het kan ook economische schade opleveren omdat er geen dataverkeer mogelijk is.

Volgens de berichtgeving werkt het Agentschap Telecom op nationaal niveau samen met de politie, douane en online verkoopsites om de omloop en het gebruik van jammers tegen te gaan. Sancties die kunnen worden opgelegd zijn een boete en/of inbeslagname van de jammer. Zie ook: agentschaptelecom.nl

Gelukkig voor de scholen zijn er ook wel andere mogelijkheden om examenfraude tegen te gaan. Denk dan aan een GSM detector, waarmee ook de telefoons die niet vrijwillig zijn afgegeven kunnen worden ontdekt. Het is en blijft een kat- en muisspel.

Heeft u naar aanleiding van deze blog vragen? Neem dan contact op met mr. Laurens Bezoen, lid van de praktijkgroep IE-recht & ICT-recht.

Voor meer blogs van de sectie IE-recht & ICT-recht, klik hier 

Deze blog is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van  algemene informatieve aard. De informatie in de blog kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blog dient derhalve niet als juridisch advies te worden beschouwd. Daniels Huisman aanvaardt dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit de blog.

Bericht delen via: