Bedrijfsmatig verhuren zonder huurbescherming

Bedrijfsmatig verhuren zonder huurbescherming

De verhuurder van woonruimte is recent met een opeenstapeling van wetten geconfronteerd, waaronder de Wet Vaste Huurcontracten (sinds 1 juli 2024). Kern van deze wet is het teruggaan naar de vaste huurovereenkomst. Dat wil zeggen: de huurovereenkomst voor onbepaalde tijd mét huurbescherming. Flexibiliteit kan nog wel, maar is uitdrukkelijk tot uitzondering gemaakt. Zo moet de betreffende situatie dan vallen binnen een van de door de minister vooraf aangewezen categorieën.

Anders ligt dat voor de verhuurder van middenstandsbedrijfsruimte (hierna: 290-verhuurder en 290-ruimteverhuur). Hem komt op grond van de wet een zeer flexibel, vrij te kiezen instrument toe. Hoe werkt die kortdurende 290-ruimteverhuur? Welke voordelen zitten daaraan vast voor de 290-verhuurder én voor de huurder zelf?

door Edwin Nijhof               leestijd 3 minuten



Wettelijke mogelijkheid om flexibel bedrijfsruimte te verhuren

De wet (artikel 7:301 BW) biedt aan een 290-verhuurder een belangrijk, vrij te kiezen, flexibel instrument. (Zie ook mijn eerdere blog over de vraag wanneer sprake is van 290-ruimte.) Namelijk het instrument om een kortdurende huurovereenkomst te sluiten voor twee jaar of korter.

Vaak ligt daar een van de volgende doelen aan ten grondslag. De 290-verhuurder wenst een ruimte die tijdelijk vrij staat, sowieso niet lang te gaan verhuren. Denk bijvoorbeeld aan het voorkomen van onnodige leegstand van een gebouw dat op de lijst staat gerenoveerd te worden.

Dit levert een win-winsituatie op. De ruimte kan via het flexibele instrument worden aangeboden tegen een aantrekkelijke huurprijs, vanwege de kortstondigheid. Zónder die flexibiliteit zou dat niet gebeuren. Tegelijkertijd heeft de 290-verhuurder geen last van onnodige leegstand en krijgt hij voor die periode huurinkomsten. Een ander belangrijk doel is om de 290-verhuurder en diens huurder eerst aan elkaar te laten wennen en dus uit te proberen.

Belangrijkste voordeel voor de 290-verhuurder

Wat het wettelijke instrument voor de 290-verhuurder voordelig maakt is dat de huurder in deze situatie geen huurbescherming toekomt. Anders dan bij de reguliere 290-ruimteverhuur geldt namelijk niet:

Hoe eindigt de flexibele 290-ruimteovereenkomst?

Ook de wijze van beëindiging kenmerkt zich door flexibiliteit. Partijen zijn namelijk vrij om zelf te bepalen hoe de overeenkomst eindigt. Zo kunnen partijen niets specifieks bepalen. In dat geval eindigt de huurovereenkomst na de afgesproken korte duur van rechtswege.

Andere mogelijkheden zijn dat partijen juist wel een bepaalde opzegtermijn afspreken of een ontbindende voorwaarde bepalen. Een voorbeeld daarvan is het koppelen van het einde aan een bepaalde gebeurtenis die bij het intreden daarvan recht geeft op ontbinding.

En wat als de huurder in het uitprobeer-voorbeeld heel goed bevalt en verdere voortzetting juist gewenst is? Dan kan de verhuurder wederom, maar dan heel bewust, niets doen. Van rechtswege ‘klapt’ de huurovereenkomst dan alsnog om en wordt het een reguliere huurovereenkomst mét huurbescherming. Dit in mindering met de twee jaar die dan al verstreken zijn.

Kortom: een ultraflexibel instrument met voordelen voor beide partijen.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met mij of met een van onze andere huurrechtspecialisten.

Volg onze blogs op de homepage van Daniels Huisman Advocaten of de LinkedIn-bedrijfspagina. Tip: als je ‘volgen’ instelt op onze LinkedIn-bedrijfspagina, blijf je eenvoudig op de hoogte van alle actuele ontwikkelingen en juridische thema’s.

Deze blog is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in de blog kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blog dient derhalve niet als juridisch advies te worden beschouwd. Daniels Huisman aanvaardt dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit de blog.

Bericht delen via: